O meni

Moja fotografija
"Hello tree" je projekt na kojem radim već skoro dvije godine. Želja mi je upoznati stabla i vježbati gledanje. Ako mi se želite pridružiti veoma ste dobrodošli!

nedjelja, 28. veljače 2010.

Jasen - svijetlo

 

Lokacija : jedan od najljepših vidikovaca na otoku Krku - na brdu Treskavac i  cesti prema Baški.

S pravca Punta ili Vrbnika put Vas vodi polako uzbrdo - s lijeve strane se nalazi otočko smetište koje i iz daleka možete prepoznati po velikom broju galeba koji iznad njega kruže - a s desne su strane napušteni vinogradi.

Već ste prošli lijep pogled ka Košljunu i penjete se prema šumi. Nakon nekoliko zavoja, u šumi se odjednom pred Vama otvara Baščanska dolina i sada otok pokazuje svoje drugo lice.

Ovdje brda izgledaju velika i stabla zelenija. Čak i kamenje ima neku drugu boju. I daleko daleko - more.

Većina putnika si ovdje uzima vrijeme za odmor od puta ili odmor za dušu. Zato se ovdje i nalazi staro odmorište i kameni spomenik zbog kojeg se drvena klupica morala premjestiti.



...ovdje raste jasen...

Još je mlad kao i druga stabla u njegovoj blizini. Po obliku i stavu da se naslutiti da je ovdje gore uvijek vjetrovito i da je tlo kamenito i škrto.
 
  

  



Zamišljam jasen kako stoji tamo gore ispod zvijezdanog neba i čeka da se sunce rodi iznad brda. Sunce koji će ugrijati i rasvijetliti cijelu dolinu.



Da li jasen zna priču o kamenom spomeniku koji su postavili u njegovoj blizini ?

Priču o crkvici u dolini u kojoj  su našli "Baščansku ploču",
priču o slovima, koja su prema legendi dar s neba braći Konstantinu i Črilu, koji su pomoću njih preveli Bibliju - Božju Riječ - u slavenske  jezike?

Da li jasen zna priču o sunčevom kalendaru po kojem je građena crkvica u dolini?

...mislim da ne...


Ipak savršeno zna kada je vrijeme da otvori pupoljke i pusti cvijetove i listiće i tako se savršeno uklapa u kozmički red s neba.





 

  

  

  

 


Nema komentara:

Objavi komentar